sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Rokkenroll ja raipatirai eli lenkkimusaa!

Lenkkimusan valinta ja optimaalisen järjestyksen ylläpito on äärimmäisen haastavaa. Olen alkanut harjoittaa juoksemisen jaloa taitoa vasta näin vanhemmalla iällä noin vuosi sitten. Aluksi laitoin lenkkikengät jalkaan pelkän käytännöllisyyden vuoksi (helppo lähteä, ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan jne), mutta innostus on kasvanut sitä mukaa, kun kehitystä on tapahtunut.

Mutta tärkein ensin eli se musiikki!

Lenkkeillessä minulla on useita vaatimuksia ja rajoituksia toimivan musiikin suhteen:
1. toimintaan sopiva tempo
2. rentoutta ylläpitävä letkeys
3. muutenkin mukavan kuuloista
4. ei saa olla liikaa ajatuksia herättävää, filosofista, älyllistä tai angstista vaan
5. saisi olla hyväntuulista ja energisoivaa
6. ei saa liittyä liikaa töihin! (tämä kohta on osoittautunut varsin hankalaksi).

Tällä hetkellä minulla on Spotifyssa 3 erilaista juoksulistaa, joista yksi on noussut ylivoimaiseksi suosikiksi. Muuttelen sitä parin viikoin välein lisäilemällä uusia mahdollisesti toimivia biisejä ja vaihtelemalla biisien järjestystä niin, että homma pysyy tuoreena. Alkuun mielellään pari 1950-luvun rock´n´roll tsipaletta, esimerkiksi Chuck Berry sopii tempon puolesta hyvin. Muutenkin fiftarit sopivat hyvin juoksuun, kun ovat alun perinkin tarkoitettu tanssimiseen. Sitten naisenergiaa eli Tina Turneria, Nutbush City Limits on ihan mahtava. Harkitsen tosin sen vaihtamista listan alkuun, koska on vähän hitaampi kuin nuo Berryt. Myös Acid Queen on yksi lempparini. Sen jälkeen sekalainen kattaus Jimi Hendrixiä, Rival Sonsia, pari Aviciita ja Offspringia kunnes siirryn popimmalle puolelle, uusimpia listauksia ovat teinipopyhtye One Direction ja KT Tunstall.

Ja jos energia vain kertakaikkiaan uhkaa loppua ja askel jäykistyy, niin minun takuuvarma tsempparini on ollut jo kauan Olly Mursin "Dance with me tonight". Saatan soitattaa sitä vaikka 10 kertaa putkeen, jos haluan jatkaa lenkin loppuun ja muuten jäisin mäkeen hönkimään. Siinä on niin letkeä meno ja rentous, se auttaa saamaan yläselkään liikettä ja pitämään jäkittämisen hartoista kaukana. Ja askel saa lisää lentoa!

Tajusin tässä samalla, että suomalaista ei oikein löydy listalta. Siihen ei oikeastaan ole mitään syytä. Vuosi sitten, kun aloittelin juoksuharrastusta, kuuntelin Jukka Poikaa ihan puhki asti. Reggae oli silloin sopivan rauhallista tempoltaan, mutta ehkä se vaihe meni vähän ohi, kun vauhti kasvoi.

Olisi hauska tietää mitä musiikkia muiden juoksijoiden listoilta löytyy! Mitkä ovat parhaat vauhdittajat ja tsempparit? Voisin kokeilla omallekin listalle, joihinkin biiseihin kyllästyy aika nopeasti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti