torstai 7. marraskuuta 2013

Joulu tulee, oletko valmis?

No en ole, todellakaan! Paniikki!

Joka vuosi sama juttu, herään marraskuussa huomaamaan, että joulujuhlaan ja joulukirkkoon on enää muutama vaivainen viikko eikä minulla ole hajuakaan esityksistä, esittäjistä tai sovituksista. Näen jo mielessäni kohuotsikot: "YLLÄTYSJOULU - JOULU YLLÄTTI MUSAOPEN!". Ja mitähän muita karmaisevia lööppejä aiheesta saisikaan revittyä?

Ihannetapauksessa olisin vähintäänkin omassa mielessäni tehnyt biisivalintaa ja sovitusvalmisteluja jo lokakuun puolessa välissä.

Käytännön työtä ei kuitenkaan voi aloittaa, ennen kuin lukion 3. jakso alkaa joulukuun alussa, koska kursseilla on taas ihan uusi porukka, enkä etukäteen tiedä, mitä soittimia soittavat. (Ja onhan tässä välissä vielä Itsenäisyyspäivän juhla ja syksyn lakkiaisetkin hoidettava ensin tämän nykyisen valinnaisryhmän kanssa...)

On tartuttava joululaulukirjaan ja yritettävä eläytyä joulun tunnelmaan, vaikka ollaankin keskellä sateisen ankeaa marraskuuta. Mistä löytyisi Joulun Henki? Ehkä laulusta.



Tästä kirjasta löytyy kappale, josta eräs musiikinopettaja kollega vinkkasi, En Stjärna Lyser så klar. Kappale on ennestään minulle tuntematon, mutta ensikokeilulta vaikuttaa melodiselta ja kauniilta. Sopisi joulukirkkoon, joka meillä on "Kauneimmat joululaulut" -tyylinen lämminhenkinen tilaisuus upeassa Temppeliaukion kirkossa. Opiskelijoista ja opettajista koostuva esilauluryhmä valitsee suosikkinsa kauneimmista joululauluista yhteislauluiksi. Lisäksi siellä on 2-3 musiikkiesitystä ja tämä biisi laitetaan nyt tällä päätöksellä esitysmappiin. Voisin jopa houkutella opiskelijat laulamaan toisella kotimaisella! Kuuntelen Youtubesta vielä alkuperäisversion Carola Häggvistiltä ja sen perään gospel-kuoron sovituksen.

Jatkan kirjan selailua ja lauleskelen tuttuja joululauluja. Ja nyt tullaan minun herkkään kohtaani:

Tässä jossain vaiheessa elämää olen herkistynyt muutamalle joululaululle niin, etten kerta kaikkiaan pysty niitä laulamaan kyynelittä. Yksi tällainen on Varpunen jouluaamuna, erityisesti se tekstin kohta, missä lauletaan "olen pieni veljesi, tulin taivahasta". Oma pieni veljeni (no okei, 40-kymppinen raavas mies nykyään) asuu Norjassa ja joskus välimatka tuntuu kovin pitkältä, ikävä pyrkii esiin. Toinen hanat auki vääntävä laulu on Kun maas on hanki ja sen sanat "on äiti laittanut kystä kyllä". Ne lapsuuden kodin joulut ja tunnelma, kun äiti vielä pystyi ja teki.

Tunnustan, olen armoton nostalgikko.

Joululaulukirjasta löytyy myös Kim Kuusen säveltämä ja Rajaton- yhtyeen tunnetuksi tekemä Pukki tietää. Se sopisi hyvin oppilaskunnan ei-uskonnolliseen joulujuhlaan, joka pidetään koululla. Laulan sen läpi ja mietin, että tämä voisi taittua reggaeksi. Kokeilen reggae-komppausta ja toimii. Lisäksi kehittelen ideaa pantomiimista tähän. Hmmm. Saatanpa ehdottaa opiskelijoiden  joulujuhla-toimikunnalle, taitavat tuntea jo klassikoksi muodostuneen lauseen "Minulla on visio..." Mutta yleensä kyllä lähtevät mukaan kaikenlaisiin hullutuksiin.

Alustavat valinnat on siis tehty, mieli rauhoittuu ainakin hetkellisesti.
Jätän tilaa vielä opiskelijoiden ehdotuksille.

Löytyi myös joulumieltä, niin paljon muistoja ja tunnelmaa näissä lauluissa!
Mitkä laulut tai mikä musiikki tekee joulun sinulle?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti